top of page

Dodajanje soli med fizično aktivnostjo?

Pri teku na daljših razdaljah s kombinacijo visokih temperatur in/ali visoko relativno vlažnostjo ozračja sta hlajenje in hidriracija telesa ključnega pomena. Toda pitje navadne vode oz. zaužitje zadostne količine tekočine je premalo. Zato so dobra rešitev za vse vzdržljivostne preizkušnje dodatki ki jih poznamo pod imenom elektroliti in solne tablete!


Če je zunaj zelo vroče, se močno potite in ste fizično aktivni več kot 90 minut, je ključnega pomena nadomestitev elektrolitov. Le te ste namreč "izplahnili" iz telesa z znojem (nekaj malega tudi z urinom). Ker je Natrij osnovni mineral, ki se izloča z znojem, so solne tablete za tekače na dolge proge priljubljena rešitev za nadomeščanje izgubljene soli in optimizacijo hidracije. Toda vse solne tablete niso sestavljene tako, da bi zadovoljile fiziološke potrebe dolgoprogašev. Ločijo se po specifičnih razmerjih med ključnimi elektroliti, izgubljenimi z znojenjem."Vse solne tablete vsebujejo natrijev klorid, ki je ključni elektrolit. Toda najboljše solne tablete bodo vsebovale tudi druge elektrolite, ki se izločajo z znojem. To so kalij, magnezij in kalcij. Vse te najdemo v tkivih našega telesa, pa tudi v tekočinah, kot so kri, urin in znoj. Vsak med njimi igra ključno vlogo pri različnih fizioloških funkcijah, vključno s prevodnostjo živcev, krčenjem skeletnih mišic in krčenjem srčne mišice."

Najpomembnejši mineralni elektroliti, ki se izločajo s potenjem so natrij, kalij in magnezij. Med naštetimi ima posebno vlogo magnezij, ki je skupaj s kalcijem potreben za čvrste kosti in zobovje. Vključen je tudi v več kot 300 bioloških procesov vključno s proizvodnjo energije in sintezo beljakovin. Magnezij je mineral, ki je nujen za pravilno delovanje živčevja in mišic, športnikom pa pomaga pri povečevanju količine energije in vzdržljivosti. Tudi natrij je zelo pomemben in sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka in volumna krvi ter ustrezno delovanje mišic in živčevja. Seveda pa je od pomembnih mineralov treba izpostaviti še Kalij, ki je skrbi za ustrezno delovanje mišic in živčevja, pripomore pa tudi k hitrejši absorpciji hranil v celice ter izločanje odpadnih snovi. Po »sveti trojici mineralov« sledijo še Kalcij, ki je osnovni sestavni del kosti in zob, za svoje normalno delovanje pa ga potrebujejo tudi srce, živčevje in sistem za strjevanje krvi. Klorid, ki pomaga ohranjati ravnovesje tekočine znotraj in zunaj celic, uravnava volumen krvi, krvni tlak in pH telesnih tekočin in seveda Fosfor, ki je prisoten v vsaki celici, največ pa ga je v kosteh in zobeh. Telo ga potrebuje tudi za filtriranje odpadnih snovi v ledvicah, za rast, ohranjanje in obnovo tkiva in celic, gradnjo kosti in zob, ohranjanje srčnega utripa itd. Za športnike pa je koristen tudi za to, ker pomaga zmanjševati bolečine v mišicah po vadbi.Ugotovljeno je bilo, da elektroliti povečajo absorpcijo vode in lahko pomagajo zmanjšati mišične krče in utrujenost. Ker pa se s potenjem izgubljajo pride do neravnovesja in posledično upada fizičnih sposobnosti. Če pijemo samo vodo, lahko pride do stanja ko količina natrija v telesu pade na nevarno razredčeno raven. Zato konzumiranje solnih tablet med in/ali po daljši fizični aktivnosti pomaga nadomestiti elektrolite, izgubljene s potenjem in zagotovi oprtimalno delovanje organizma.


Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo solne tablete?


Odlično razmerje med elektroliti imajo solne tablete SaltStick, katerih ena kapsula vsebuje 215 mg natrija, 63 mg kalija ter 11 mg magnezija. Absorbira se ena tableta na vsakih 30 do 60 minut. Obstajajo tudi tablete, ki si jih daste pod jezik, kjer se počasi topijo. Mednje sodijo Base Electrolyte Salt Race Vial, ki vsebuje kar 84 bistvenih mineralov potrebnih za vzdrževanje ravnovesja tekočine in preprečevanje mišičnih krčev in utrujenosti. Ena kapsula vsebuje 290 mg natrija, 442 mg klorida, 12 mg magnezija, 2,6 mg kalija in 3 mg kalcija.

Seveda je takšnih in drugačnih solnih tablet na tržišču ogromno. Vsak proizvajalec pa prisega na svojo čudežno formulo. Jemanje solnih tablet toplo priporočam le ob izredno močnem potenju, ki ga visoke temperature in vlaga ob dalj časa trajajoči fizični aktivnosti močno pospešijo. Če imamo pripravljene napitke z elektroliti, ti navadno že tako ali tako vsebujejo natrij, kalij in magnezij vendar običajno v ne zadostnih količinah. Zato je dodatno jemanje elektrolitov v obliki kapsul smiselno. Na nekaterih tekaških preizkušnjah je celo obvezno, sploh tam, kjer ni okrepčevalnic s hrano. Izgubljeno sol lahko namreč nadomestimo tudi s pršutom, klobasami, čipsom, olivami, slanimi prigrizki ali juho. Ponekod pa jo natrosijo kar v posodico zraven limon ali paradižnikov.


Avtor članka: Robert Kereži

vir: www.ultrarobert.si46 views0 comments

Recent Posts

See All
slovenia-removebg-preview (1).png
england-removebg-preview.png
bottom of page