top of page

Prečenje Pohorja po Slovenski planinski poti je najbolj celovito doživetje Pohorske krajine ...

Slovenska planinska pot (SPP) je najstarejša in najbolj priljubljena vezna planinska pot v Sloveniji.

Je tudi ena najstarejših v Evropi in na svetu. Pohodnika popelje čez hribovito pokrajino, z obronkov Pohorja do morja, iz Maribora do Ankarana. Dolga je 617,4 kilometra.

Pohorje je idealna uvertura vanjo: z dokaj strmim vzponom na začetku namigne pohodni ali tekaču na zahtevnost poti v poznejšem alpskem svetu, a ga kmalu nato tudi razvaja z dolgo uživaško hojo ali tekom po pretežno položnem svetu.

S krajšimi vzponi in spusti mu dobro ogreje telo ter ga (za)pelje v zavetje prostranih gozdov z dotikom pragozda, na razgledne planjave, mimo številnih potokov, slapov in jezer.

Prečenje Pohorja po SPP se začne v Mariboru in se konča z daljšim spustom v Slovenj Gradcu.

Najvišja točka na poti je Črni vrh (1543 metrov), ki je tudi najvišji vrh Pohorja.

Slovensko planinsko pot - SPP so odprli leta 1953, ob 60. obletnici organiziranega planinstva na Slovenskem.

Zamisel zanjo se je utrnila Ivanu Šumljaku, profesorju zemljepisa, kronistu, vsestranskemu planincu in aktivnemu markacistu Planinskega društva Maribor. Med počitkom na Črnem vrhu na Pohorju je ob razgledu na velik del slovenskih gora pomislil, da bi lahko vse te kraje povezali z eno samo označeno potjo čez vse slovensko ozemlje.

Po njem se imenuje prvi del transverzale, od izhodišča poti v Spodnjem Radvanju do Mariborske koče na ravnici med Bellevuejem in Arehom, kjer je tudi njegov spomenik.

Leta 2023 praznuje SPP torej 70 let, Planinska zveza Slovenije pa 130.

Oba častitljiva jubileja bomo v letu 2023 praznovali z dogodkom CROSSING POHORJE, ki ga pripravljamo skupaj s Planinsko zvezo Slovenije.

 

Tekači bodo lahko pretekli oziroma prehodili pohorske etape Slovenske planinske poti v celoti (70 km iz Slovenj Gradca) ali delno (39 km iz Lovrenca na Pohorju). Praznovanju pa se bodo lahko pridružili tudi pohodniki, saj bodo na ta dan različna Planinska društva organizirala izlete in pohode po Pohorju s priključitvijo na Slovensko planinsko pot.

 

Tako bo dogodek privlačen za širše občinstvo – od najvzdržljivejših domačih in tujih tekačev z zahtevnimi izzivi do rekreativnih tekačev ter pohodnikov, ki bi se želeli pokloniti slovenski planinski zgodovini.

slovenia-removebg-preview (1).png
england-removebg-preview.png
bottom of page