top of page

Samooskrbni ultra trail tek VOLVEL

70 km
2.800 d+

maribor trail tun crossing pohorje 2023 LOGO red.png
1.png

Štart:

Slovenj Gradec - Troblje

Cilj:

Maribor, Snežni stadion

Razdalja: 70 km

Vzpon: 2.800 D+

ČASOVNI LIMITI

Časovni limit 1

  • Pri Bajgotu: 9 ur

Časovni limit 2

  • Ciljna arena: 14 ur

 

Merjenje Red Bull odseka

  • pragozd Šumik

POMEMBNO!!!

Prevoz: Avtobus iz Maribora v Slovenj Gradec (rezerviraš in plačaš ob PRIJAVI)

Omejeno št. mest:

100 tekmovalcev 

Min. količina kalorij, ki jih mora imeti tekmovalec s seboj na štartu: 

1.000 kcal + 200 kcal (rezerva) ki jo mora imeti tekmovalec do cilja

 

Orientacija/označbe poti

po Knafelčevih markacijah

po GPX sledi naloženi v uri ali pametnem telefonu

na posameznih delih bodo posebej nameščene oznake

POMEMBNO!!!

Brez običajnih okrepnih in tranzitnih postaj, na poti so zgolj postaje s pitno vodo in prigrizki.

Najvišji vrhovi pogorja Pohorja sodijo v področje občine Mislinja. To so Črni vrh (1543 m), Velika Kopa (1542 m) in Ribniški ali Jezerski vrh (1537 m). Najlepši deli severo zahodnega dela Pohorja so Planje, Lovrenška jezera in pragozd Šumik. Naš Volvel vas bo zapeljal do vseh najlepših in najskrivnostnejših kotičkov.

OPIS POTI

Točka, kjer vas bo čakal avtobus, se nahaja na Pohorski cesti, 300 m pod spodnjo postajo vzpenjače. Na desnem delu cestišča, ki je namenjeno parkiranju avtobusov (nasproti Apartmaja Gondola (Pohorska ulica 55). Na levi in desni strani sta plačljiva parkirišča pod Pohorjem. Brezplačna parkirišča pa so nekaj 100 metrov nižje proti severu, pri optiki Arena. Čas odhoda organiziranega avtobusnega prevoza iz Maribora do Slovenj Gradca je ob 05:00 zjutraj. Vsi tisti, ki ste si avtobusni prevoz rezervirali s plačilom, boste v štartnem paketu dobili vozovnico. Vsi, ki boste na štart prišli z lastnim prevozom ali javnim prometom morate biti na štartu 30 minut pred uradno napovedanim zečetkom tekmovanja, to je ob 6.30. Avtobusi vas bodo odložili v neposredni bližini starta na Piknik placu Krevh, v Trobljah pri Slovenj Gradcu, kjer bo tudi INFO stojnica. Tam boste oddali svoje vreče, ki vam jih bomo dostavili do cilja v Mariboru. Na zbirališču bodo WC-ji, garderobe, bife s kavo, čajem, vodo in drugimi napitki. Čas štarta je predviden ob 07.00, vendar so možna manjša časovna odstopanja, kar je odvisno od prevoza in prihoda tekačev iz drugih krajev.  O času uradnega štarta vas bomo obvestili na avtobusu.Takoj po štartu vas čaka 300 metrov spusta, potem pa dobra dva kilometra vzpona po široki makadamski cesti na katero se bo priključila planinska spominska pot Jožeta Šišernika. Po štirih kilometrih od štarta se boste odcepili iz makadama na prvi strmejši del celotne poti in kmalu prispeli do prve postaje z vodo - Koča pod Kremžarjevim vrhom. Svetujem, da kočo obiščete, si dotočite vsaj 750 ml vode in si pripravite hidracijski napitek z elektroliti. Na tej točki se boste tudi priključili na SPP. Držite se usmerjevalnih tabel z napisom Partizanski dom na Kopah, Grmovškom dom. Najprej se boste še malo povzpeli, potem pa sledi nekaj razgibanih spustov. Kaj kmalu boste prišli do makadamske ceste po kateri boste tekli do odcepa ki mu rečejo Strmec in po hudo strmem in dolgem vzponu lahko dotočili vodo na Partizanskem domu. Tudi tukaj svetujem, da si naredite vsaj minimalno zalogo vode, saj vas čaka še vzpon po smučiščih in spust do tretje postaje z vodo Grmovškov dom pod Veliko Kopo. Do te točke boste imeli za seboj prvih 13,5 km in dobrih 1.000 m vzpona. Za Grmovškovim domom vas čaka še nekaj rahlega vzpona na najvišji vrh Pohorja - Črni vrh (1543 m), nato pa  složen spust do naslednje postaje z vodo Ribniške koče. Tukaj je zelo priporočljivo napolniti zaloge vode, saj je pot do naslednje postaje, ki vas bo popeljala čez čudovito, z barvnimi nijansami modre, zelene, bele in zlate poškropljeno planjavo Jezerskega vrha in močvirnatega predela Lovrenških jezer, dolga skoraj 10 km, Čaka pa vas tudi nekaj 500 metrov vzpona. Pri spustu iz Lovrenških jezer vas bodo čakale lesene stopnice, ki se jim lahko izognete po potkah, ki so speljane levo in desno ob njih.
Peta postaja z vodo je Koča na Pesku. Vodo si lahko natočite že ob poti proti Mašin žagi, kjer je polno potokov in izvirov, v potoku pri Mašin žagi ali 100 metrov pod Kočo na Pesku, kjer je izvir.  Do Koče na Pesku boste imeli za seboj že dobrih 32 km.

Skoraj 8 km dolga pot do Klopnega vrha je orientacijsko malenkost bolj zapletena, podlaga pa močvirnata ter prepredena s potoki, blatom, lužami in koreninami. Markacije na drevesih so sicer dobro vidne in pogoste, a teren zahteva pozornost, ki je usmerjen pod noge. Zato dobro spremljajte GPX sled in si s pogledom daleč naprej začrtajte linijo. Tik pred zaključkom vzpona iz Šiklarjevega sedla, boste naleteli na še en naravni izvir vode: "šiklarjev vrelec ljubezni." Na zdravje!
Malenkost naprej od Klopnega vrha, kjer je bila nekoč Koča na Klopnem vrhu, se nahaja kmetija, malenkost naprej od nje pa izvir kjer bo vaša naslednja, sedma postaja z vodo. Tukaj se vam bodo tudi priključili tekači iz krajše razdalje - JEZERNIK, ki bodo štartali iz Lovrenca na Pohorju predvidoma ob 10:30.

Do naslednje postaje - Posestvo nekoč Koče Šumik boste v prvem delu tekli pretežno po mehkih, z mahom obraslim in ponekod močvirnatih tleh, za tem pa sledi spust po makadamski poti, ki je kombiniran z gozdno potjo. Na tem delu se je treba strogo držati markacij, ki se nahajajo na gozdni poti. Slednja teče namreč skorajda vzporedno z makadamsko potjo. Za kršitev tega pravila vam bo direktor dirke, skladno s pravili tekmovanja dodelil kazen v časovnem pribitku. Pot od kmetije na Klopnem vrhu do Posestva Šumik je dolga dobrih 6 kilometrov. Do vode pri posestvu Šumik boste morali čez vrata, ki bodo ta dan odprta samo za tekače, voda pa se nahaja na dvorišču. Tam bomo postavili oznako. Prosimo, da se na dvorišču, ki je privat last, ne zadržujete predolgo in da za seboj ne puščate nobenih smeti! Po obisku sedme postaje z vodo se boste po makadamski poti spustili 200 metrov in pod kotom 90 stopinj zavili levo. Na dobrem kilometer in pol dolgem spustu do Jelenske peči sta dva izvira z vodo. Odcep na desni strani, ki bo označen, vas bo pripeljal do priključka na planinsko pot Lobnica - Bajgot, katere skrbnik je PD Ruše. Ne tem delu bomo tudi merili čas. Tiste, ki se bodo najhitreje povzpeli na Bajgot ( 2 kilometra in 220 višinskih metrov tehnično zelo zahtevnega terena, kjer so na nekaterih točkah nameščene jeklenice), bo nagradil naš podpornik projekta Red Bull Slovenija. Odsek, ki vas bo popeljal mimo dveh slapov  Mali in Veliki Šumik se nahaja v pragozdu Šumik ob reki Lobnici. Cilj bo na Bajgotu na nadmorski višini 1050 m, kjer bo tudi vaša osma postaja z vodo. Ker gre za naravni izvir (pod Kurjim vrhom) in zelo čisto vodo, se lahko odžejate na celotni poti oz. odseku ob Lobnici. Na Bajgotu bo tudi časovna zapora in ga morate zapustiti v časovnem limitu devetih ur po štartu (če bo štart ob 07:00 morate postajo zapustiti najkasneje ob 15:59).Od Bajgota se boste ponovno vzpenjali in sicer do najvišjega vrha vzhodnega dela Pohorja - Žigartov vrh (1347 m), iz njega pa se ves čas rahlo spuščali do naslednje točke - Areh. Na Ruški koči bo deveta postaja z vodo.Na Arehu vas  bomo založili tudi s solnimi tabletkami in magnezijem. Dolžina med Bajgotom in Arehom znaša dobrih 7 kilometrov, le kilometer manj pa boste naredili do naslednje, desete postaje z vodo Mariborske koče, kjer se nahaja tudi spomenik idejnega očeta SPP - Ivana Šumljaka. Zadnjih nekaj sto metrov proti koči, boste tekli po asfalni cesti, zato se držite levega roba cestišča, tako da boste videli morebitna nasproti vozeča vozila. Promet je tukaj sicer zelo redek, a naj bo varnost na prvem mestu!

Iz Mariborske koče se boste malenkost spustili po asfaltirani poti in na levi strani naleteli na še en izvir vode, za njim pa kmalu spet zavili levo ostro po asfaltirani cesti in se takoj odcepili desno v gozd. Tukaj se boste ves čas rahlo vzpenjali do poti pod Razglednim stolpom, po kateri se boste spustili do cerkve Svetega Bolfenka pri Zgornji postaji vzpenjače. Tam vas čaka enajsta vodna postaja in čudovit razgled na Maribor. Do cilja vas loči samo še strm spust po valoviti in s koreninami prepredeni Šumljakovi poti do Radvanja, kjer se nahaja start Slovenske planinske poti. Ob vznožju Pohorja pa boste tekli še dobre 3 kilometre po ravninski poti vezistov in kurirjev, mimo ribnika Radvanje in se zapodili v zadnji rahli klanec mimo Play Green Football resorta Pohorje proti Snežnem stadionu pri Hotelu Arena.
20230903_092114.heic
Piknik plac Krevh, kjer bo naš štart
IMG_20200503_142822.jpg
Pot vas bo peljala tik ob Lovrenških jezerih, če ne boste tekli na čas, vam priporočam 10 minutni postanek
20230903_145052.heic
Na tem delu vas čaka veliko vlage, blata, luž in skritih vodnih pasti zato bo težko ohraniti suho obutev.
galerija 2 i.jpg
1684673582521.jpg
V Pragozdu Šumik vas čaka nekaj tehnično zelo zahtevnega terena, kjer so na nekaterih točkah nameščene jeklenice!
stajerci-Img_00001832.jpg
Spomenik "idejnemu očetu" Slovenske Planinske Poti Ivanu Šumljaku na Mariborski koči.
slovenia-removebg-preview (1).png
england-removebg-preview.png
bottom of page